Informatica în Economie

Sisteme informaționale pentru managementul afacerilor
Este important că toate elementele sistemului sunt relativ autonome şi îndeplinesc funcţiile "sale" specifice. Interacţiunea lor se deosebeşte prin discordanţă înaltă, care apare ca sursă internă de dezvoltare a sistemului.
După modul de organizare şi constituire la nivelul statului, economia se manifestă ca un sistem concret-istoric de asigurare materială a activităţii umane şi constă din elemente expuse într-un ansamblu, corespunzător unei ordini ierarhice, şi care funcţionează pe baza interacţiunii elementelor.
În ceea ce privește structura lui, multe sisteme informatice folosesc într-o măsură mai mică sau mai mare redundanța pentru a mări fiabilitatea, așa de exemplu prin dublarea discurilor dure (HDD), astfel încât defectarea eventuală a unuia să nu conducă la pierderea totală a datelor (conceptul RAID).







1.Sisteme informaționale
2. Componenta Hardware
3. Rețele de calculatoare
Informatica, sau ştiinţa prelucrării automate a datelor, a pătruns în prezent în toate domeniile vieţii economice şi sociale contribuind, din plin, la creşterea siguranţei, preciziei şi vitezei prelucrării datelor uşurând, deopotrivă, munca şi a simplului operator dar şi a managerului.
Informatica economică s-a desprins ca o ramură a informaticii fiind aplecată asupra problematicilor specific economice. De la programe simple de evidenţă a personalului, la cele de gestiune economică şi financiară, mergând până la aplicaţii integrate complexe, inclusiv de asistare a deciziei manageriale.
Un sistem informatic este un sistem care permite introducerea de date prin procedee manuale sau prin culegere automată de către sistem, stocarea acestora, prelucrarea lor și extragerea informației (rezultatelor) sub diverse forme.
Sistemul informatic
Sistemul economic este definit ca un ansamblu de relații între oameni ce vor determina modul de organizare și funcționare a activității economice și sociale a unei ț ări.
Sistemul economic
1.Sistem informatic: calculatoarele, programele, rețelele de calculatoare și utilizatorii.
2.Sistem economic: forțele de producție, relațiile social-economice, formele de organizare a activității economice și modurile de coordonare a proceselor social-economice.


Componente
Sistemul economic
Sistemul informatic
Sistemele informaționale pentru management (Management information system - MIS) au apărut la începutul anilor '80 în companiile americane, iar în ultimii ani, impactul noilor tehnologii informaționale și curentul descentralizării și reorganizării au determinat creșterea de informații furnizate de MIS și la nivelul managerilor de mijloc.




Componente